shockwave therapie.jpg

Radiale Shock Wave Therapy (RSWT) houdt het gebruik in van drukgolven, die van buiten het lichaam gericht worden lokaal op het lichaam. De golven worden omgezet in kinetische energie op de scheiding van weefsels met verschillende densiteit (bv. bot-peesweefsel). Deze therapie heeft zijn oorsprong in de behandeling van nierstenen (lithotropsie) en wordt beschouwd als een veilige, niet-invasieve behandelwijze.


Wat kan worden behandeld met RSWT?

Bewezen effectief voor hielspoor, tennis elbow, achillespeestendinopathie,schouderpeestendinopathieën; calcificerende schouderpezen, patlellaire tendinopathie; behandeling van myofasciale pijnen (Triggerpunten).

 

Hoeveel behandelingen? Hoe vaak?

Van 6 tot 9 behandelingen met een tussenperiode van 5 tot 7 dagen (maximum 10 dagen). Een behandeling duurt ongeveer 5 minuten.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandelingen zijn oncomfortabel, maar worden door iedereen goed verdragen.

 

Zijn er neveneffecten?

Er kan wat irritatie aan de huid optreden of zwelling. Deze nevenefecten verdwijnen meestal binnen de week na de behandeling.

Hoe werkt het apparaat?

Een radiale schokgolf wordt pneumatisch gegenereerd en wordt overgebracht in het te behandelen weefsel. De drukgolven veroorzaken een locale verhoogde metabole activiteit en wijzigen de biochemische omgeving. Dit proces stimuleert het genezingsproces en zorgt ook voor pijnvermindering.

 

Hoe snel werkt het?

De meeste patiënten voelen al een merkelijke verbetering na de eerste behandeling. Sommige patiënten zullen pas een verschil voelen na de derde behandeling. Het herstelproces is accumulatief waardoor patiënten nog verbetering ervaren tot verschillende weken na het stopzetten van de behandeling. Omdat cellen worden afgebroken en weer opgebouwd worden wordt  het maximum resultaat meestal gevoeld na 12 weken na de eerste behandeling.

Waarom Radiale Shock Wave Therapie aanwenden?

  • Snel en efficiënt
  • een zeer interessante optie in plaats van een operatief ingrijpen, wat een langere revalidatietijd vraagt evenals een langer werkverlet, verleis aan inkomen een een verminderde levenskwaliteit gedurende de reconvalescentietijd.
  • Beperking van het gebruik van medicatie
  • Beperking van het gebruik van corticosteroïden of van herhaalde injecties.
  • Wordt thans vaak te uitsluitend gebruikt wanneer andere interventies hebben gefaald.
  • interessante therapie-optie bij atleten die hun sportieve activiteiten willen hervatten maar blijven lijden aan chronische pijnen.

Is Radiale shock wave therapie klinisch bewezen?

 Ja. Meer en meer worden verschillende studies met goede onderzoeksmethodiek gepubliceerd die beter en beter de klinische relevantie van RSWT aantonen bij goed gedefinieerde aandoeningen.

 

Hoe u een afspraak maakt, leest u hier.