Problemen met het evenwicht kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Afhankelijk van de oorsprong van de duizeligheid/evenwichtsstoornissen, zal de juiste behandelmethode gekozen worden.

 

 

Benigne paroxismale Positievertigo (BPPV)

Benigne Paroxysmale Positie Vertigo/duizeligheid (BPPV) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als men gaat liggen of vanuit liggende houding overeind komt. De draaiduizeligheid is zeer heftig, maar duurt kort. Soms gaat de duizeligheid gepaard met  misselijkheid. Herhaling van de snelle hoofdbewegingen doet de klachten verminderen of verdwijnen.

BPPD kan optreden na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na langdurige bedrust. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aantoonbaar.

De behandeling zal bestaan uit het Eppley-manoeuver of het gemodifieerde Eppley-manoeuver. Dit is een manoeuver waarbij de therapeut rustig de steentjes terug naar hun normale plaats brengt.  Deze behandeling mag slechts 1x/week uitgevoerd worden. Verbetering treedt zeer snel op. In 80% van de gevallen is deze methode effectief. Is dit niet effectief, wordt overgeschakeld op specifieke oefeningen van Brandt-Daroff.


Cervicale duizeligheid

Er zijn twee achterliggende redenen waardoor dit type duizeligheid kan ontstaan. Meestal gaat het om verwondingen van de nek (bv whiplash, vasculaire insufficiëntie). Informatie naar de hersenen uit de nek betreffende houding wordt verkeerd doorgegeven naar de hersenen. Hierdoor wordt verkeerde informatie naar de houdingsspieren teruggeven om de houding aan te passen. De klachten zijn constant aanwezig en worden versterkt door draaien van het hoofd. Klachten hebben een spontaan begin of zijn het gevolg van een trauma.

Rehabituatietraining

Uit de literatuur is gebleken dat bepaalde vormen van duizeligheid (met name perifeer vestibulaire uitval) en balansstoornissen goed kunnen worden behandeld met vestibulaire revalidatie. Vormen die perifeer vestibulaire uitval kunnen veroorzaken zijn o.a. neuritis vestibularis, labyrintitis en de uitval van één of beide evenwichtsorganen.Rehabituatietraining bestaat uit specifieke oefentherapie. Veelal is dit een combinatie van de zogenaamde Cawthorne Cooksey oefentherapie en balanstraining. Vestibulaire Revalidatie heeft als doel het centrale compensatie-, adaptie- en substitutie- mechanismen te faciliteren ten einde de duizeligheid en balansstoornissen te verminderen. Daarnaast heeft vestibulaire revalidatie de verbetering van balans/ evenwicht en ADL vaardigheden en verminderen van angst en onzekerheid tot doel.

Hoe u een afspraak maakt, leest u hier.